PROJEKTO VEIKLOS SĖKMINGAI ĮGYVENDINTOS

Erasmus+ projektas „Europinė patirtis gerinant Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto veiklą“ Nr. 2022-1-LT01-KA122-ADU-000072170 buvo pirmasis Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto kaip koordinatoriaus vykdytas Erasmus+ programos mobilumo projektas. Jo metu fakultetų dekanai, meno kolektyvų vadovai stažavosi trijose Europos valstybėse ir susipažino su Trečiojo amžiaus universitetais bei įvairiomis pagyvenusių žmonių organizacijomis. Stažuočių metu susipažinome su 20 tokių organizacijų.

Palyginę mūsų Universiteto veiklą su tuo, ką pamatėme, galime konstatuoti, jog mūsų Marijampolės TAU dirba panašiai, kaip ir mūsų lankyti TAU Prancūzijoje, Italijoje ir Lenkijoje. Žinoma yra skirtumų, bet kur kas daugiau panašumų. Vienas iš pagrindinių skirtumų, į kurį atkreipėme dėmesį, tai universitetų finansavimas. Prancūzijoje tokių universitetų veiklos finansuojamos, lektoriai gauna atlyginimą. Italijoje ir Lenkijoje finansavimas sprendžiamas įvairių projektų pagalba, Lenkijoje universitetams daug padeda institucijos, prie kurių veikia TAU. Tačiau visur senjorai moka nario mokestį, moka šiek tiek didesnį mokestį kalbų, IT, linijinių šokių, kulinarijos kursuose.

Pagrindinės veiklos Europoje, kaip ir pas mus – paskaitos bei susitikimai su įvairių sričių specialistais, (mėgstamiausi lektoriai – keliautojai, menininkai, istorikai), užsiėmimai įvairiausių veiklų būreliuose bei kelionės po savo šalį ir užsienį.

Kas buvo įdomu mūsų projekto dalyviams? Prancūzijoje – senelių ir vaikų dienos, t.y. kai žmonės, lankantys atviruosius universitetus, į užsiėmimus gali ateiti su anūkais, mat, trečiadieniais mažieji prancūzai nelanko mokyklos. Senjorai bendrauja su studentais, vieni kitiems padeda – pvz., senjorai padeda studentams būsto nuomos klausimais, o jaunimas, kuris mokosi masažo paslapčių, kviečia senjorus būti jų klientais, arba studentai veda ekskursijas.

Lenkijoje ypač populiarios atminties treniruotės, labai daug dėmesio skiriama bendravimui. Italijoje labai populiarūs linijiniai šokiai, kai aplinkinių miestelių senjorai šeštadieniais renkasi numatytame restorane ir puikiai leidžia laiką šokdami. Plačiau apie aplankytų organizacijų veiklas skaitykite atskiruose straipsniuose, kurie yra Marijampolės TAU internetinėje svetainėje.

Visi projekto dalyviai po stažuočių pateikė savo pasiūlymus, kaip galima patobulinti Marijampolės TAU veiklą. Moterų ansamblis „Jaunystės aidas“ jau išmoko itališką dainą, kurią atliko Motinos dienos proga. Ansamblio vadovė žada repertuarą nuolat papildyti naujomis užsienio šalių kompozitorių dainomis. Jau įvyko bendra futbolo treniruotė su FK „Sūduvos Pelėdos“ moterų komanda. Kultūros ir meno fakulteto senjorams universiteto diplomus įteikė pats Kauno dramos teatro direktorius ir aktorius E. Stancikas, o senjorai turėjo galimybę ne tik pamatyti spektaklį, bet ir pasidairyti po teatro užkulisius. Moterų ansamblis „Jaunystės aidas“ mokslo metus užbaigė Kauno muzikinio teatro spektakliu „Dezdemona“.

Ateityje planuojama daryti atvirus užsiėmimus visiems TAU studentams, pavyzdžiui, kartą per mėnesį visi norintys galės ateiti į folkloro ansamblio repeticiją ir kartu mokytis dainuoti liaudies dainų arba mokytis šokių linijinių šokių būrelyje. Sumanymų yra nemažai, tad tikimės, kad projektas tikrai prisidės prie dar įdomesnės Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto veiklos.

Lilija Zableckienė

Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto projektų vadovė

Scroll to Top
Scroll to Top