Skanus projektas – virėme lazankes

Mūsų TAU drauge su Marijampolės profesinio rengimo centru bei partneriais iš Latvijos ir Suomijos jau ne pirmą mėnesį vykdo Nordplus Adult programos projektą ,,Iš praeities į ateitį”. Projekto tikslas – ištirti, kaip senovės lietuviai, latviai ir suomiai gamino maistą iš pačių paprasčiausių produktų. Projekto pabaigoje bus sukurta receptų knyga, tad visus atrinktus receptus reikia išmėginti praktiškai.
Šį kartą kelios TAU senjorės prisiminė kaip gaminti lazankes, liaudišką patiekalą, kitaip skryliais vadinamą. Lazankės tai – tolimas lazanijų atgarsis, kurios į Lietuvą atkeliavo Bonos Sforcos dėka.
Karalienė Bona Sforca atnešė nemažai įdomių patiekalų į Lietuvą. Pirmiausiai juos perimdavo valdovo dvaras, diduomenė, vėliau ir žemesni sluoksniai. Per kelis šimtus metų kai kurie patiekalai pasiekdavo net valstiečių gryčias, kaip ir mums žinomos lazankės.
Dalinamės gamybos proceso akimirkomis, o ir pats procesas ypatingas ir daugeliui jau pamirštas – virėme ant senoviško pečiaus.


Projektas „Iš praeities į ateitį” Nr. NPAD-2018/10027 finansuojamas „Nordplus Adult” programos lėšomis.

Scroll to Top
Scroll to Top