Baigiamas vykdyti projektas „Iš praeities į ateitį” Nr. NPAD-2018/10027

Tarptautiniame projekte „Iš praeities į ateitį” dalyvavo Marijampolės profesinio rengimo centras, Marijampolės Trečiojo amžiaus universitetas (Lietuva), organizacija „Ekologinis ateities švietimas“ (Latvija), Raahe profesinio rengimo mokykla (Suomija).
Pagrindinė projekto idėja – tirti senovinius Baltijos ir Šiaurės šalių mitybos įpročius, tradicijas ir būdus, kaip gaminti sveiką mūsų šalių maistą, atgaivinti juos, pritaikyti šiuolaikiniam gyvenimui, skatinant sveiko gyvenimo būdą bei ekologiškos aplinkos puoselėjimą.
Tarptautinė projekto komanda tyrė, kaip senovės lietuviai, latviai ir Suomijos gyventojai gamino maistą iš pačių paprasčiausių produktų. Projekto dalyviai surinko ir atnaujino receptus, mokėsi gaminti įvairius patiekalus.
Projekto metu parengtas suaugusiųjų besimokančiųjų mokymo paketas (mokymo metodinė medžiaga) ir sukurta elektroninė receptų knyga, kurioje rasite mūsų šalių partnerių maisto receptų. Receptų knygą galima naudoti visiems, kurie nori vartoti ekologinį maistą, taip skatinant sveiką gyvenimo būdą.
Galutiniai produktai yra elektroninės versijos:
Mokymo paketas (metodinė medžiaga) ir Receptų knygelė anglų, lietuvių, latvių ir suomių kalbomis.

Parengta projekto metodinė medžiaga

Nordplus programos projekte „Iš praeities į ateitį“  jau parengta metodinė medžiaga, kuri padės ne tik virėjų, padavėjų, maisto gaminimo specialybės mokytojams padaryti pamokas spalvingesnėmis, bet ir įdomi visiems, besidomintiems kulinarinėmis, gastronomijos temomis.

Metodinė medžiaga parengta lietuvių, anglų, latvių ir suomių kalbomis

Elektroninėje knygoje yra aprašomi valgymo papročiai ir tradicijos senovės Lietuvoje, Latvijoje, Suomijoje. Pasakojama, kaip buvo gaminamas ir konservuojamas maistas seniau ir dabar, yra skyrius, skirtas ekologiškam maistui, o taip pat pateikiama testų, užduočių, kuriuos maisto gaminimo, virėjų mokytojai gali panaudoti savo darbe. Knygelė iliustruota nuotraukomis iš  projekto dalyvių veiklų, susitikimų, renginių.

Metodinė medžiaga (lietuvių kalba)
Metodinė medžiaga (anglų kalba)
Metodinė medžiaga (latvių kalba)
Metodinė medžiaga (suomių kalba)

Receptų knyga parengta lietuvių, anglų, latvių ir suomių kalbomis.

Receptų knyga (lietuvių kalba)
Receptų knyga (anglų kalba)
Receptų knyga (latvių kalba)
Receptų knyga (suomių kalba)

Projekto trukmė 2018-09-01 – 2021-02-28


Projektas „Iš praeities į ateitį” Nr. NPAD-2018/10027 finansuotas „Nordplus Adult” programos lėšomis.

Scroll to Top
Scroll to Top