Erasmus+ projektas Nr. 2025-1-LT01-KA121-ADU-000310085
EUROPOS ŠALIŲ VIRTUVĖ
Pažintį su Europos šalių tradiciniais patiekalais tęsiame ir kitame projekte.
KIPRAS
Marijampolės TAU grupė lankėsi Kipre 2025 m. lapkričio 9-16 d.

KIPRO RECEPTAI
SHEFTALIA
Reikės (10-12 porcijoms):
500 g kiaulienos faršo (arba kiaulienos + avienos 50/50)
1 svogūno, smulkiai supjaustyto, 1 ryšelio petražolių, 1 arbatinio šaukštelio druskos,0,5 a. š. juodųjų pipirų , 0,5 a.š. maltos paprikos (nebūtina), 0,5 a.š. kmynų (nebūtina, bet dažnai naudojama Kipre) , 1 skiltelės česnako
150–200 g kiaulės taukinės
Paruoškite faršo mišinį: į dubenį sudėkite faršą, įmaišykite svogūną, petražoles, druską, pipirus ir bet kokius pasirinktus prieskonius. Gerai išminkykite masę, kad būtų vientisa.
Paruoškite taukinę: taukinę lengvai išskalaukite šaltu vandeniu. Išklokite ją ant lentos ir supjaustykite į maždaug 10×10 cm gabalėlius.
Suformuokite sheftalia: Ant kiekvieno taukinės gabalėlio dėkite maždaug graikinio riešuto dydžio faršo rutuliuką. Susukite kaip mažą vyniotinį – taukinė turi apgaubti faršą iš visų pusių.
Kepimas:
Tradicinis būdas – ant grotelių virš anglių. Kepkite ant vidutinės kaitros 20–25 minutes. Dažnai vartykite, kad riebalai tolygiai aptirptų ir sheftalia gražiai apskrustų.
Alternatyva – orkaitėje: kepkite 200 ° temperatūroje, apie 25–30 min., pabaigoje 5 min. įjunkite kaitinimą iš viršaus, kad apskrustų.
Pateikite Sheftalia su pita duonele, pomidorais, agurkais, baltuoju kopūstu, citrina, tzatziki arba tahini padažu.
TROŠKINTA VERŠIENA KIPRIETIŠKAI

Reikės (4-5 porcijoms):
1-1,2 kg veršienos
puodelio sultinio
raudonojo sauso vyno puodelio
smulkintų konservuotų pomidorų arba 2-3 tarkuotų šviežių pomidorų
2 šaukštų pomidorų pastos, svogūno, česnako, įvairių prieskonių: petražolių, raudonėlio , čiobrelių, druskos, pipirų, gvazdikėlių, 1 a.š cukraus, 1 cinamono lazdelės, aliejaus, ryžių
Į įkaitintą troškintuvą įpilkite aliejaus ir apkepkite svogūnus ir česnakus. Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Į keptuvę supilkite vyną ir kaitinkite 2-3 min. kol nugaruos alkoholis, tada pilkite sultinį ir pavirkite 1-2 min.
Į troškintuvą sudėkite visus prieskonius, pomidorus, pomidorų pastą, druską ir pipirus. Troškinkite ant mažos ugnies apie 2 val., kol mėsa taps labai minkšta, o padažas sutirštės ir taps raudonas.
Dėkite išvirtus ryžius ir paruoštą troškinį. Prie troškinio papildomai pateikite salotas.
VIŠTIENOS KEPSNYS KIPRIETIŠKAI

Reikės:
vištienos filė
vištienos prieskonių, alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, graikiško jogurto, prieskoninių żolelių
Salotoms:
Agurko, pomidoro, paprikos, cukinijos, raudonojo svogūno, ketvirčio citrinos
Garnyrui:
fri bulvytės
Filė supjaustykite norimo dydžio kepsniais, użberkite prieskonių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite ant grotelių.
Kol kepa, pasiruoškite salotas, visas darżoves supjaustykite, sudėkite druską, pipirus, apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu. Graikišką jogurtą sumaišykite su prieskoninėmis żolelėmis.
Į didelę lėkštę sudėkite iškepusią vištieną, šalia citrinos skiltelę, fri bulvytes, salotas ir padażą, kurį pateikiame atskirame indelyje.
DOLMADES (VYNUOGIŲ LAPŲ SUKTINUKAI)

Reikės (30 suktinukų):
30–35 vynuogių lapų (šviežių arba konservuotų)
1 puodelio ryžių (apytiksliai 200 g)
1 didelio svogūno, smulkiai pjaustyto, 2–3 skiltelių česnako, smulkintų, 0,5 puodelio alyvuogių aliejaus, 1 citrinos sulčių, 1 nedidelio pomidoro, sutarkuoto (nebūtina), krapų, petražolių, mėtų pagal skonį, druskos, juodųjų pipirų
200 g maltos jautienos arba avienos
Paruoškite vynuogių lapus: jei lapai konservuoti, nuplaukite juos ir trumpai nuplikykite karštu vandeniu, jei švieži, 1 minutę pavirkite verdančiame vandenyje, kad suminkštėtų.
Paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus alyvuogių aliejaus, apkepkite svogūną, sudėkite česnaką. Suberkite ryžius ir trumpai pakepinkite, įpilkite 100 ml vandens, įmaišykite žoleles, pomidorą, druską, pipirus. Sudėkite maltą mėsą ir lengvai pakepinkite, kol ji taps biri. Įdaras turi būti pusiau termiškai apdorotas – ryžiai neturi būti išvirę.
Sukite suktinukus: ant stalo paskleiskite lapą (blizgia puse žemyn), ant jo dėkite 1 arbatinį šaukštelį įdaro, sulenkite šonus ir susukite tvirtai kaip mažą ritinėlį.
Troškinkite: puodo dugną išklokite keliais likusiais lapais, sudėkite suktinukus į puodą, užpilkite likusiu alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Įpilkite vandens tiek, kad vos apsemtų, uždėkite lėkštę ant viršaus, kad suktinukai neišsivyniotų. Virkite ant mažos ugnies 45–60 min. Leiskite šiek tiek atvėsti.
Patiekite su citrina arba graikišku jogurtu.
SKANAUS!
