Erasmus+ projektas Nr. 2024-1-LT01-KA121-ADU-000215322
EUROPOS ŠALIŲ VIRTUVĖ
APIE PROJEKTĄ
Projekto tikslas – pažinti TAU ir kitas pagyvenusių žmonių organizacijas, tobulinti darbuotojų ir besimokančiųjų kompetencijas bei įgūdžius, susipažinti su lankomų Europos Sąjungos kultūra, istorija ir tradicijomis. Vienas iš projekto rezultatų – aplankytų šalių nacionaliniai patiekalai.
Projekto metu kuriama elektroninė receptų knyga su aplankytų šalių maisto receptais.
Receptų knygos tikslas yra ne tik surinkti receptus, kurie yra populiariausi ir galimi ruošti Lietuvoje, bet ir įgyti informacinių technologijų kompetencijų.
Kadangi receptų knygos sudarytojai – Marijampolės TAU besimokantieji yra daugiausia moterys, jos nori ir gali išbandyti šiuos receptus, pavaišinti savo šeimą, draugus ir artimuosius.
ČEKIJA
Marijampolės TAU grupė lankėsi Čekijoje 2025 m. birželio 21-28 d.

APIE ČEKŲ VIRTUVĘ
Čekijos virtuvė – tai soti, tradicinė europietiška virtuvė, pagrįsta mėsa, padažais, miltiniais gaminiais ir sezoninėmis daržovėmis. Joje vyrauja kiauliena, jautiena, paukštiena, dažnai patiekiama su koldūnais (knedlíky) ir raugintais kopūstais.
Pagrindiniai Čekijos virtuvės bruožai:
Soti ir kaimiška – skirta šaltam klimatui ir ilgiems žiemos mėnesiams. Dominuoja mėsa ir troškiniai – ypač kiauliena, jautiena, žvėriena. Garsūs padažai – pvz., grietinėlės–daržovių (svíčková), svogūnų (guláš). Miltiniai priedai – knedlíky yra neatsiejama beveik kiekvieno patiekalo dalis. Sriubos – dažnos kaip pirmasis patiekalas (česnečka, bramboračka). Desertai – mielinės bandelės (kolače), saldūs koldūnai su vaisiais. Alus – neatsiejama kultūros dalis – Čekija garsėja aukštos kokybės lageriais (Pilsner Urquell, Budvar).
ČEKIŠKAS JAUTIENOS GULIAŠAS SU DUONOS KUKULIAIS
Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Reikės: (4 porcijoms)
Guliašui:
800 g jautienos (geriausia mentė arba sprandas)
2–3 svogūnų, 3 skiltelių česnako, 2 v. š. saldžiosios paprikos miltelių, 1 a.š. kmynų (maltų arba sveikų), 2 v.š. pomidorų pastos
500 ml jautienos sultinio (arba vandens)
1 v.š. miltų (tirštinimui, nebūtina)
2–3 v.š. aliejaus ar taukų kepimui, druskos, pipirų pagal skonį, (nebūtina) šlakelio alaus – naudinga autentiškam skoniui
Patiekimui:
Plonai pjaustytų raudonųjų svogūnų (marinuotų arba žalių)
Duonos kukuliams:
500 g miltų
250 ml šilto pieno
1 kiaušinio, 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų), 1 a.š. cukraus, 1 a.š. druskos
2–3 baltų bandelių (džiūvėsėlių) supjaustytų kubeliais
Jautieną supjaustykite stambiais kubeliais. Svogūnus smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite ar sutrinkite. Puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ar taukus. Kepkite svogūnus ant nedidelės ugnies 10–15 min, kol paruduos (jie taps beveik karameliški – tai svarbu skoniui). Sudėkite jautieną ir apkepkite iki lengvos plutelės. Įmaišykite paprikos miltelius (greitai, kad nesudegtų), česnaką, kmynus, pomidorų pastą. Užpilkite karštu sultiniu (arba vandeniu), kad mėsa būtų apsemta. Užvirinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite apie 2–2,5 val., kol mėsa taps minkšta. Jei reikia, į pabaigą įdėkite šaukštą miltų ištirpintų vandenyje – padažas sutirštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Galite įpilti šlakelį šviesaus čekų alaus dėl autentiškumo.
Duonos kukulių gamyba:
Į šiltą pieną įdėkite cukraus ir mielių, leiskite pastovėti 10 min. Į dubenį supilkite mieles, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, miltų, sumaišykite iki vientisos tešlos. Įmaišykite duonos kubelius. Palikite šiltai 45–60 min, kol pakils. Suformuokite 2–3 pailgus kukulius. Virkite pasūdytame vandenyje ~20 min (po 10 min kiekvieną pusę). Išimkite, perpjaukite siūlu ar peiliu, kad „nekristų“.
Į lėkštę dėkite kelias riekeles duonos kukulių. Šalia – karštą jautienos guliašą. Ant viršaus – šiek tiek žalių ar marinuotų raudonųjų svogūnų.
TRDELNIK

Trdelník – tai tradicinis čekų saldus kepinys, dar vadinamas „kaminu“. Jis gaminamas iš mielinės tešlos, kuri apvyniojama aplink voleliu, kepama ant ugnies arba orkaitėje ir dažnai padengiama cukrumi, riešutais ar įdarais.
Reikės:
500 g kvietinių miltų
200 ml šilto pieno
60 g cukraus
1 pakelio sausų mielių (arba 25 g šviežių)
2 kiaušinių
100 g sviesto (ištirpinto)
1 žiupsnelio druskos, 1 a. š. vanilinio cukraus (nebūtina)
Apvoliojimui:
100 g cukraus, 1 a.š. cinamono, smulkintų riešutų (graikinių arba migdolų), ištirpinto sviesto (tešlai patepti prieš kepant)
Į šiltą pieną įmaišykite šaukštelį cukraus ir sausas mieles. Palikite 10–15 min., kol mielės pradės putoti. Į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską, vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinius, supilkite ištirpintą sviestą ir mielių mišinį. Viską sumaišykite ir minkykite, kol tešla taps elastinga (apie 10–15 min.). Jei reikia – pridėkite miltų. Uždengus rankšluosčiu arba plėvele, palikite šiltai 1–1,5 valandos, kol tešla padvigubės. Paruoškite volelius (gali būti mediniai ar metaliniai vamzdeliai – juos galite pasigaminti iš aliuminio folijos ant vyno butelio ar pan.). Tešlą iškočiokite, supjaustykite 1,5–2 cm juostelėmis ir apvyniokite aplink volelius, šiek tiek persidengiant. Apvyniotą tešlą patepkite ištirpintu sviestu ir pavoliokite cukraus bei cinamono mišinyje (galite ir į riešutus). Kepkite 200 °C orkaitėje 15–20 min., kol taps auksiniai, arba virš ugnies sukant, jei turite specialų prietaisą.
Trdelník gali būti patiekiamas tuščias arba su įdarais: Nutella, ledais, plakta grietinėle, vaisiais, pistacijų kremu, obuolių įdaru ir kt.
ČESNEČKA
čekiška česnakų sriuba

Česnečka – tai stipri česnakinė sriuba, dažnai patiekiama su bulvėmis, kiaušiniais ir duonos gabaliukais. Ji tradiciškai valgoma po vakarėlių arba peršalus.
Reikės:
0,5 š. sviesto,
6–8 smulkinto česnako skiltelių (jei mėgstate česnakus, galite naudoti dar daugiau),
1,5 l sultinio (tiks vištienos, jautienos ar daržovių),
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 vidutinio dydžio kubeliais pjaustytų bulvių, 1 a. š. džiovinto mairūno, 1 a. š. kmynų,
1 išplakto kiaušinio (galima nedėti),
3-4 riekelių duonos (tinka tiek ruginė/kvietinė duona, tiek ir batonas)
1 a. š. alyvuogių aliejaus
100 g mėgstamo sūrio (tiks „Emmentalis“, „Parmezanas“ arba „Camemberto“, ar kitas)
2 š. smulkiai supjaustytų petražolių pateikimui
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir suberkite česnakus. Pakepinkite maždaug 4–5 minutes, kol suminkštės. Tačiau saugokite, kad neperkeptų. Česnakas turi lengvai paruduoti. Supilkite sultinį ir užvirkite. Kaitrą primažinkite. Viralą pagardinkite druska ir pipirais, tada suberkite kubeliais pjaustytas bulves, mairūną ir kmynus. Virkite uždengę apie 15–20 minučių, kol bulvės suminkštės. Jei dedate kiaušinį, supilkite jį lėtai nuolatos maišydami sriubą, kad gautumėte plonas kiaušinio gijas.
Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kubeliais supjaustytą duoną dėkite į nedidelę skardą ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir rankomis apvoliokite. Skrudinkite maždaug 10–15 minučių, kartais maišydami, kol pagels ir taps traškūs. Atidėkite, kol baigs virti sriuba.
Patiekite sriubą su skrebučiais ir petražolėmis, o jei norite ir mėgstate – įberkite tarkuoto sūrio.
BRAMBORAKY
Bulviniai blyneliai

Bramboráky – tai bulviniai blyneliai, pagardinti česnaku, mairūnais ir kmynais. Jie dažnai patiekiami kaip garnyras prie mėsos patiekalų arba kaip atskiras užkandis.
Reikės:
4 didelių bulvių
1 kiaušinio
0,25 puodelio pieno
4 š. miltų, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų, 4 š. aliejaus
Nuskuskite bulves ir sutarkuokite: dalį smulkia, dalį stambia trintuve. Įkaitinkite pieną. Nupilkite skystį nuo bulvių ir sudėkite jas į didelį dubenį. Užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite į gautą mišinį. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite. Turėtų būti gana tirštas mišinys. Įpilkite pieno, jei jis per tirštas, įberkite miltų – jei per skystas. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Formuokite didelius blynus apie 1 cm storio. Kepkite iki auksinės spalvos. Leiskite aliejui nuvarvėti ant popierinių rankšluosčių.
Skanaus!
