EUROPOS ŠALIŲ VIRTUVĖ. KIPRAS

APIE PROJEKTĄ

Marijampolės trečiojo amžiaus universiteto vykdomo projekto tikslas- pažinti Europos šalių trečiojo amžiaus universitetus, kitas pagyvenusių žmonių organizacijas, tobulinti darbuotojų ir besimokančiųjų kompetencijas bei įgūdžius, susipažinti su lankomų Europos Sąjungos šalių kultūra, istorija ir tradicijomis. Vienas iš projekto rezultatų- aplankytų šalių nacionaliniai patiekalai.

Projekto metu kuriama elektroninė receptų knyga su aplankytų šalių maisto receptais.

Receptų knygos tikslas yra surinkti receptus, kurie yra populiariausi ir kuriuos nesunkiai galima paruošti ir Lietuvoje.

Kadangi receptų knygos sudarytojai- Marijampolės TAU  besimokantieji yra daugiausia moterys, jos nori ir gali išbandyti šiuos receptus, pavaišinti savo šeimą, draugus ir artimuosius.

 

KIPRAS

Marijampolės TAU grupė lankėsi Kipre 2024 m. spalio 6-13 d.

Apie Kipro virtuvę

Kipro virtuvė, paremta Viduržemio jūros ir Rytų kulinarinėmis tradicijomis. Populiariausi patiekalai Kipre yra meze (visų rūšių užkandžiai), graikiškos salotos, kepsninė, jūros gėrybės, dolma, tava (troškinys su žolelėmis), stifado (troškinys su prieskoniais, svogūnais, vynu ir actu).

Projekto metu buvo aplankyta bananų plantacija.

Susipažinome su vienu populiariausių Kipro produktų Saldžiąja ceratonija, (saldžiavaisis pupmedis arba Šv. Jono medis). Iš jo gaminama sirupas, milteliai, šokoladas, jis naudojamas konditerijoje.

RECEPTAI

TZATZIKI PADAŽAS

Reikės (4-6 porcijoms):

2 nedidelių agurkų

4-5 skiltelių česnako, sutrintų

1 šaukštelio balto vyno acto

1 šaukšto tyro alyvuogių aliejaus

2 stiklinių (500 ml) tiršto natūralaus graikiško jogurto

¼ šaukštelio maltų baltųjų pipirų, druskos

Agurkus sutarkuokite stambia tarka, ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio. (Agurkus taip pat kartu su druska galite susmulkinti elektriniu smulkintuvu).

Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį, ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite). Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų geresnis, prieš patiekdami laikykite šaldytuve bent 2 valandas.

 

MOUSSAKA

graikiškas mėsos ir baklažanų pyragas

 

Reikės (6 porcijoms):

2 didelių baklažanų (supjaustyti plonomis riekelėmis)

3 šaukštų aliejaus

700 g maltos jautienos

1 vidutinio svogūno (susmulkintas)

4 susmulkintų česnako skiltelių

2 didelių pomidorų

1/2 puodelio baltojo vyno

3 šaukštų džiūvėsėlių

3 šaukštų kapotų šviežių petražolių

2 kiaušinio baltymų

druskos, pipirų

VIRŠUTINIAM SLUOKSNIUI

40 g sviesto

40 g miltų

400 ml pieno

1/2 šaukštelio malto muskato

150 g tarkuoto geltonojo sūrio

2 kiaušinių trynių + 1 kiaušinio

Supjaustytas baklažano riekeles apibarstykite druska ir palikite, kad išskirtų sultis (apie 20 min.). Nuplaukite po tekančiu vandeniu druską ir gerai nusausinkite. Sudėkite vienu sluoksniu kepimo skardoje, kiekvieną gabaliuką patepkite šaukštu aliejaus ir kepkite 180°C orkaitėje, kol suminkštės (apie 10 min.). Palikite atvėsti. Likusį aliejų įkaitinkite didelėje keptuvėje ir joje apkepinkite maltą mėsą, kol ji tampa tamsios spalvos ir pasidaro biri. Suberkite kapotus svogūnus ir česnakus, kepkite dar 5 min. Sudėkite pomidorus, sumaišykite. Supilkite vyną, pasūdykite bei apibarstykite pipirais. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 15 min. Skystis turi būti beveik išgaravęs, tačiau, jei masė dar labai šlapia, pakepinkite dar kelias minutes ant stiprios ugnies atidengtoje keptuvėje, kad nusigaruotų. Nuimkite nuo ugnies, kiek atvėsinkite (apie 10 min.), įmaišykite petražoles, džiūvėsėlius ir kiaušinio baltymus.

Pasigaminkite viršutinį sluoksnį: nedideliame puode sumaišykite miltus ir pusę kiekio pieno į tolygią masę. Kai nelieka gumulėlių, supilkite likusį pieną. Užkaiskite puodą ir maišant laukite, kol jis užvirs. Įdėkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir ant silpnos ugnies pavirkite maišydami apie 2 min. Nuimkite nuo ugnies, palaukite 5 minutes, įmaišykite muskatą, pusę tarkuoto sūrio ir kiaušinio trynius bei visą kiaušinį. Gerai išsukite iki tolygios masės, truputį pasūdykite.

Kepimo skardos apačią išklokite baklažano juostelėmis. Ant viršaus supilkite mėsos masę. Viršuje vėl sudėliokite likusių baklažanų sluoksnį. Ant viršaus supilkite pieno ir kiaušinių masę, pabarstykite likusiu sūriu.

Kepkite pyragą apie 40 min. 180° C karštumo orkaitėje, kol viršus gražiai paruduos.

Pateikite su gaiviomis žaliomis salotomis.

 

SOUVLAKI

Graikiški šašlykai

Reikės:

kalakuto krūtinėlės

5 nedidelių česnako skiltelių

1 citrinos

4 valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus

1 valgomo šaukšto raudonėlio

1 valgom šaukšto čiobrelio

medinių pagaliukų

Pirmiausia pasidarykite marinatą, kuriame mėsą reikia laikyti per naktį. Išspauskite česnaką, citriną, supilkite aliejų ir sudėkite prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir užpilkite marinatu. Medinius pagaliukus pamirkykite vandenyje 30 min. prieš panaudojimą, kad nepradėtų degti ir mėsa prie jų neliptų. Verkite mėsą ant pagaliukų. Mėsą geriausia kepti ant grotelių, bet jei nėra galimybės – galima kepti keptuvėje be riebalų.

Šį patiekalą  pagardinkite petražolėmis, valgykite su įvairiomis daržovėmis.

 

STIFADO

jautienos troškinys

Reikės:

500 g jautienos, supjaustytos kubeliais

1/2 šaukšto sviesto su šlakeliu alyvuogių aliejaus

2 svogūnų, supjaustytų plonai

100 ml konservuotų smulkintų pomidorų

150 ml raudono vyno

50 ml raudonojo vyno acto

2 česnako skiltelių, supjaustytų plonomis riekutėmis

1 lauro lapo, 1 nedidelės cinamono lazdelės, keleto gvazdikėlių smulkintų , 1/2 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų, 1/2 arb š. malto kumino, 1/2 arb. š. raudonėlio, druskos ir maltų juodų pipirų pagal skonį

200 g. fetos sūrio

 

Įkaitintoje keptuvėje su riebalais apkepinkite svogūnus, kol šie taps permatomi ir pradės karamelizuotis. Perkelkite juos į indą, kuriame tęsite troškinimą.

Toje pačioje keptuvėje apkepkite jautienos kubelius, kol pradės ruduoti, ir įdėkite į troškintuvą.

Tuomet sudėkite susmulkintus pomidorus, česnako skilteles, prieskonius, supilkite vyną ir viską užvirkite.  Išmaišykite ir uždengę troškinkite apie 2-3 valandas (kol mėsa bus minkšta ir padažas stipriai sutirštės).

Prieš baigiantis troškinimui įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Ant troškinio suberkite susmulkintą feta sūrį ir dekite maždaug 10-čiai minučių į orkaitę.

Stifado dažniausiai patiekiamas su įvairiomis šviežiomis daržovėmis ir keptomis bulvėmis.

 

Erasmus+ projektas Nr. 2024-1-LT01-KA121-ADU-000215322

Į viršų
Scroll to Top